Followers

Thursday, July 21, 2011

moral value ...

salam,,
hyepp...

entry kali ni sal kesedaran moral dikalangan kita....wow !! bole wat ayat karangan gitu...ahakzz...
cite dia pagi tadi la...pas g sarapan ngan ibu and ayah,, kitorang anta ibu g office dia...erm...otw nak balik tu...ktorang lalu satu kawasan nie...bukan kawasan yang mengerikan yerk....kawasan tu agak femes gak la kat penang nie termasuk la dalam kalangan dak2 uitm penang...heeee... 

pe yang aq nak share ngan korang nie...mana pergi nyer kesedaran sivik kita?? dulu masa kat sekolah menengah belajar pend.sivik dan kewarganegaraan n pend. moral... tapi lepas sekolah abeh ilang sume tu dalam diri kita.... memang la manusia ada kala wat kesalahan... tapi kita boleh cuba elakkan diri kita dari wat kesalahan camtu kn??

oke,, tempat yang aq maksudkan is....... petang sampai malam dekat tepi2 jalan tu ada la peniaga2 yang jual makanan or pape jer stuff yang bole diniagakan....ramai yang datang...sebab tempat tu bole beri kita ketenangan atau menghabiskan masa ngan family yang sibuk kerja....tempat tu memang terbuka...n makanan yang dijual di situ bole pown makan dekat situ...ada la kerusi...cuma meja jer xde...hehe...bila orang da bagi tempat macam tu,, xsalah kan lau kita sebagai rakyat malaysia menghargai nya? hmmm... sume kemudahan da disediakan dekat area2 tu... cuma kita nak ngan x nak jer...panjang lebar kan aq tulis pada hal main point aq sebenarnya sikit jer.....hahahaha....

giler arh....oke back to our topic,, masa aq otw tu...aq nampak pekerja majlis perbandaran tengah kutip sampah area2 tempat tu...lau sikit xpe... tapi banyak giler sampah..sana sini sinun..padahal lau korang nak taw,, dekat setiap kerusi tu ada jer tong sampah....x salah lau kita amik sikit inisiatif tuk buang sampah yang kita makan dalam tong sampah tu...kna?? tapi kenapa kita susa kan diorang?? memang tu keje diorang...tapi tuk meringan kan beban manusia cam kita,, xsalah...n kita pown akan dapat pahala,, insyAllah...=)
kerana nila setitik rosak semua susu sebelanga.. cewahh,,, (bole jadi cikgu bm ni) hehehe...
kita sepatutnya sayang alam sekitar nie...sebab antara tugas kita di bumi ni... menjaga alam ni sebaik nyer... aq pown bukan la baik sangat... tapi aq xsuka bila jadi cam ni...

memang rakyat di malaysia nie sume sibuk dengan kerjaya... tapi,, dalam kes nie masa yang kita amik tuk jalan ke tong sampah tu...bukan nyer amik masa sejam pown...hanya berapa minit la saat...tah2 x sampai pown 60 saat...

oke,, 
that's all yer...




-eya (",)-

7 comments:

Anonymous said...

tak sangke ad org cinte alam cam ko ni...hahahh...sayangi la environment kte ni..safe he green world

iLLi_aLee_Yana said...

haha,,,, of coz la...ko jer xcinte kn alam skitar nie...haha

Anonymous said...

aq cinte kan alam sekitar jgl la nenek...tpi berpada pada la..aq xnak tunjuk kan

iLLi_aLee_Yana said...

berpada camne tu oyang??? haish....

Anonymous said...

agak2 la mkne nye...ape la ko ni..

Anonymous said...

entah la nenek...mksud aq xnak menunjuk kot..cinte aq ckop la alam sekitar ini thu n dye thu aq cinte kan dye...xnak la menunjuk..hehehe..2 mksud aq berpada pada kot

iLLi_aLee_Yana said...

ye la...aq pown xmnunjuk...hehe